Werken in de verslavingszorg

Werken in de verslavingszorg

Heb je de verslavingszorg altijd al een interessant werkgebied gevonden, maar geen idee wat er allemaal bij komt kijken of hoe je er binnen komt? In deze blog meer informatie daarover.

De verslavingszorg

In de verslavingszorg komen allerlei soorten mensen terecht, met elk een andere verslaving. De meeste verslavingen waarmee je te maken kunt krijgen zijn, drank- en drugsverslavingen, maar ook gok- en gameverslavingen komen steeds vaker voor. Niet iedereen is zich bewust van het feit dat hij of zij een verslaving heeft. Dat is dan ook de eerste en belangrijkste stap die jij als hulpverlener maakt: helpen de verslaafde inzien dat er sprake is van een verslaving. Wanneer de verslaafde zich daar bewust van is, kan de behandeling en het herstelproces beginnen.

Opleiding

Om in de verslavingszorg te kunnen werken, heb je een opleiding Zorg & Welzijn nodig. Daarin zijn meerdere mogelijkheden, zoals Pedagogiek, Verpleegkunde, Social Work en/of Vaktherapie. Daarnaast zijn er ook nog diverse minors mogelijk die extra verdieping bieden. Zo zijn er de minor Sociaal Psychiatrische Hulpverlening en de minor Verslavingsdeskundige.

Een baan vinden

Op zoek naar een baan in de verslavingszorg? Dan kun je aankloppen bij een instelling voor verslavingszorg of bij de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Dat zijn de meest voor de hand liggende/bekendste werkplekken voor verslavingszorg. Maar een baan in de verslavingszorg kun je ook vinden bij de algemene gezondheidszorg, de maatschappelijke opvang of het gevangeniswezen. Of wat dacht je van de Jeugdzorg? Mogelijkheden genoeg, én met ook grote kans op een baan, want in de zorg, met name de GGZ is er een groot tekort aan personeel.

Meer informatie over de verslavingszorg? En welke vacatures er te vinden zijn? Neem dan een kijkje op www.connection-sggz.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *