Welke soa’s komen het meeste voor in Nederland?

Welke soa’s komen het meeste voor in Nederland?

Seksueel overdraagbare aandoeningen. Vrijwel iedereen, die de afgelopen decennia op school heeft gezeten, is ermee geconfronteerd. Met de theorie welteverstaan. Helaas heeft dit doelgerichte onderwijs de verspreiding van deze ziektes niet tot een halt weten te roepen. In ons land zijn nog vele ziekteverwekkers actief. In deze blog laten wij de specialisten van How Are You Diagnostics aan het woord. Zij vertellen je meer over de soa’s, die in Nederland het vaakst voorkomen.

1. Chlamydia

Van alle soa’s zien Nederlandse zorgprofessionals Chlamydia het vaakst in de spreekkamer terugkomen. Deze bacterie nestelt zich graag in slijmvliezen, waardoor er ontstekingen ontstaan. Bijvoorbeeld in de baarmoedermond, de plasbuis en de anus. Deze soa is erg verraderlijk: het kan lang onopgemerkt blijven. Er treden niet altijd klachten op, waardoor de ziekte onbewust verspreid kan worden. Ook kan het blijvende schade aanrichten, zoals: onvruchtbaarheid.

2. Genitale wratten

De naam zegt het eigenlijk al. Genitale wratten zijn wratvormige bulten, die vooral op de geslachtsdelen te vinden zijn. Bij besmetting ontstaan kleine knobbeltjes, die vervolgens groter worden en verder over het lichaam uitspreiden. Dit zorgt voor jeuk en pijn bij het vrijen. Genitale wratten worden niet alleen bij direct seksueel contact overgedragen. Ook bij het dragen van een condoom of door het gebruik van vieze washandjes of handdoeken kan besmetting plaatsvinden.

3. Gonorroe

Een soa, die vaak met Chlamydia in verband wordt gebracht is Gonorroe. Deze seksueel overdraagbare aandoening wordt ook wel een ‘druiper’ genoemd. Deze bacterie nestelt zich, net zoals Chlamydia, in de slijmvliezen. Hierbij beperkt het zich niet tot de geslachtsdelen. Ook de keel en ogen kunnen geïnfecteerd raken. Meisjes ervaren vaak minder snel klachten dan jongens. De laatste groep heeft vaak last van afscheiding in de plasbuis, waarbij er een branderig gevoel optreedt.

Seksueel overdraagbare aandoeningen. Het liefst kom je er niet mee in aanraking. Toch komen Chlamydia, genitale wratten en Gonorroe relatief vaak voor. Daarnaast doen ook andere ziekten de ronde, zoals: Hepatitis B, HIV en herpes. Om te voorkomen dat je zelf met zo’n ziekteverwekker in contact komt, raden wij je aan om veilig te vrijen. Vermoed je toch besmet te zijn geraakt? Dan kun je een SOA-test bij jezelf afnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *