Het belang van proefpersonen voor het geneesmiddelenonderzoek

Het belang van proefpersonen voor het geneesmiddelenonderzoek

Waarom wordt geneesmiddelenonderzoek uitgevoerd?

Een nieuw geneesmiddel ligt niet zomaar in het schap van de apotheek en wordt niet lukraak in het ziekenhuis toegediend. Er gaat jaren aan onderzoek aan vooraf en na uitgebreid testen breekt de fase aan waarin de overstap van het wetenschappelijke laboratorium naar de mens wordt gemaakt. Want hoe goed iets in een reageerbuis ook werkt, hoe een stof zich in een echt mens, ziek of gezond, zich gedraagt is nooit met 100% zekerheid te voorspellen. Om echt te weten te komen hoe een middel presteert wordt dit ook uitgebreid getest op een proefpersoon voor medisch onderzoek.

proefpersoon voor medisch onderzoek

Hoe veilig is onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor de proefpersonen?

Voordat het geneesmiddelenonderzoek plaatsvindt op mensen, zijn de wetenschappers er al vrij zeker van dat het in het lab werkt én geen grote risico’s met zich meebrengt. Ter goedkeuring wordt het onderzoek eerst voorgelegd aan de Medisch Ethische Commissie die bepaalt of het onderzoek op mensen mag plaatsvinden. Zij monitoren gedurende het onderzoek nauwlettend hoe het met de testpersonen gaat en, indien nodig, trekken ze eerder verleende toestemmingen in of staken zij het onderzoek in zijn geheel. Alles voor de veiligheid van de proefpersonen.

Als proefpersoon voor medisch onderzoek meedoen loont!

Meedoen aan onderzoek voor nieuwe geneesmiddelen kan als gezonde vrijwilliger in de eerste testfase op mensen. Hier wordt bekeken hoe het actieve ingrediënt zich in een levend mensenlichaam gedraagt en wat de eventuele bijwerkingen zijn. Als patiënt kun je in latere fasen meewerken, wanneer het effect op de korte of lange termijn tegen een bepaal ziektebeeld wordt onderzocht. Er bestaat altijd de kans dat je niet het medicijn maar een placebo krijgt toegediend en je mag altijd advies inwinnen bij een onafhankelijke arts. Voor de moeite krijg je een financiële vergoeding, maar het grootste gewin is natuurlijk dat dankzij jouw bijdrage het geneesmiddel zieke mensen kan helpen beter te worden of hun klachten te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *