Een familielid met ADHD of autisme? Onthoud dat therapie uitkomst kan bieden

Een familielid met ADHD of autisme? Onthoud dat therapie uitkomst kan bieden

Wanneer je te kampen hebt met een geestelijke aandoening zoals ADHD of autisme en je daarmee ook daadwerkelijk bent gediagnosticeerd, dan kan dat een behoorlijke impact hebben op je leven. En dat terwijl het hier gaat om aandoeningen die aangeboren zijn en waar je dus absoluut niets aan kunt doen. Althans, aan het ontstaan en bestaan ervan kun je niets doen, maar wel is het mogelijk om jezelf tools aan te leren op basis waarvan je beter kunt leren omgaan met een dergelijke aandoening. Therapie biedt hiervoor bij uitstek 

Soelaas. Dus ben jij of ken jij iemand met autisme, ADHD of een andere geestelijke aandoening en zie je dat de persoon in kwestie hierdoor wordt gehinderd in zijn of haar functioneren, probeer er dan eens op aan te sturen om over therapie te gaan nadenken.

In de volgende alinea gaan we eerst in op wat ADHD therapie kan inhouden. Vervolgens leer je meer over eventuele therapeutische sessies bij autisme. Tenslotte verstrekken we nog wat zakelijke informatie hieromtrent.

ADHD therapie

Wat houdt ADHD therapie in?

ADHD, soms ook wel ADD genoemd, geldt als een ontwikkelingsstoornis op neurobiologisch niveau. Mensen die hiermee te kampen hebben zijn vaak niet goed in het verwerken van binnenkomende informatie. Vooral in de prefrontale cortex functioneert iets niet zoals het zou moeten. Dit uit zich meestal in gedrag dat door anderen al snel als hyperactief wordt gekarakteriseerd. Mensen met ADHD hebben bovendien moeite de concentratie vast te houden en impulsen in bedwang te houden.

Wanneer je ADHD therapie volgt zal gedragstherapie normaliter centraal staan. Ook wordt aandacht besteed aan een stukje educatie over de psyche van de mens. Afhankelijk van de ernst van de problematiek kan er ook medicatie aan te pas komen.

Autisme therapie

Net als ADHD is autisme een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Ook mensen met autisme verwerken informatie niet altijd op de ideale manier. Bij deze mensen merk je deze stoornis in de praktijk aan bijvoorbeeld moeite met prikkels en veranderingen en ongemakken bij sociale interactie. Autisme kan evenwel vele verschijningsvormen hebben. Deze zijn niet allemaal even duidelijk herkenbaar. Dat maakt het helaas moeilijk om iemand met autisme van de juiste diagnose te voorzien. 

Deze diagnose is natuurlijk wel nodig om aan autisme therapie te beginnen. Van deze therapie moet je weten dat deze als doel heeft educatie van de menselijke psyche bij te brengen. Hiervan is het de bedoeling dat de cliënt leert hoe en waarom deze bepaalde moeilijkheden kent en dat deze hier in de toekomst goed op in weet te spelen.

Hoe zit het met verzekeringen en vergoedingen?

Als je in therapie gaat voor ADHD of autisme is de kans groot dat je meerdere sessies zult afnemen. Uiteraard kunnen de kosten hiervan dan ook behoorlijk oplopen. Echter zijn er mogelijkheden om deze kosten grotendeels vergoed te krijgen van je zorgverzekering. Je verzekeraar zal zeker met een vergoeding over de brug komen wanneer je van je huisarts (of een andere medische specialist met bevoegdheid) een verwijsbrief hebt waaruit blijkt dat je een zogeheten DSM-5 (psychiatrische) stoornis hebt. In dat geval vergoedt je verzekeraar – buiten je eigen risico – de volledige behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *