Basissmaken

Basissmaken

4 basissmaken – zoet, zuur, zout, bitter – zijn berichten die ons iets vertellen over wat we in onze mond stoppen, zodat we kunnen beslissen of het gegeten moet worden. Maak kennis met 4 basissmaken en ontdek waarom ze belangrijk voor ons zijn.

Zoetheid

Zoetheid lijkt een marker te zijn voor suikers, die het lichaam snelle energie geven, en koolhydraten, die de energievoorraden in ons lichaam aanvullen. Vanuit voedingsoogpunt zijn beide functies uiterst belangrijk om te overleven. Suiker geeft de energie die nodig is voor de vecht- of vluchtreactie in aanwezigheid van gevaar, en calorie-inname voorkomt dat je ondervoed raakt, uitgehongerd raakt en ziek wordt.

Zuur

Zure smaken helpen ons om de aanwezigheid van zuren in ons voedsel te detecteren, en net als zout is het meestal plezierig in kleine hoeveelheden, maar niet plezierig in grote hoeveelheden. Dit is de reden waarom zure smaak ons ​​helpt te beoordelen of voedsel goed of slecht is om te eten. Als fruit bijvoorbeeld nog niet rijp is, zit het vol met citroenzuur en andere zuren en smaakt het daarom te zuur, dus eten we het niet. Hetzelfde geldt voor het melkzuur in melk, dat in concentratie toeneemt als de melk te oud wordt voor consumptie.

Bitterheid

Sterke bitterheid is een marker voor toxines (vergiften), en we wijzen ze natuurlijk af om onszelf te beschermen tegen hun schadelijke effecten. Maar in kleine hoeveelheden leren we als volwassenen enkele kleine hoeveelheden bittere verbindingen die een positief effect op ons lichaam hebben, zoals cafeïne en andere plantaardige polyfenolen, lekker te vinden.

Natrium

Natrium speelt een cruciale rol in de gezondheid van elk zoogdier, omdat het de homeostase van ionen en water in het lichaam regelt. En natuurlijk is de smaakmarker voor natrium ‘zout’. Het feit dat zout in kleine hoeveelheden wordt gegeten, maar niet in grote hoeveelheden, kan te maken hebben met de rol ervan in het lichaam – te veel zout tegelijk eten kan gevaarlijk zijn, dus ons lichaam reageert door extreem hoge zoute oplossingen af ​​te wijzen. Heb je last gekregen van verlies van reuk en smaak? Dan wil ik je graag adviseren om naar de aangegeven link te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *