Ablatie: wat is het en hoe behandel je het?

Ablatie: wat is het en hoe behandel je het?

Wie van een dokter hoort dat hij of zij een ablatie heeft, kent deze term wellicht nog helemaal niet. Ablatie is namelijk niet een algemeen bekend woord en het komt dus ook vaker voor dat mensen dit voor het eerst horen. Wat een ablatie precies is en hoe dit wordt behandelt, lees je hier.

Wat een ablatie is

Een ablatie is een aandoening aan het hart. Het is in feite een hartritmestoornis. Het wordt ook wel katheterablatie genoemd. Het betekent in principe dat je een abnormaal hartritme hebt en dit kan slecht zijn. Het kan allerlei klachten veroorzaken en zelfs een hartaanval als gevolg hebben. Daarom is het behandelen ervan in veel gevallen noodzakelijk. Of je een ablatie hebt is iets waar je achter komt door naar een hartspecialist te gaan. Deze artsen kunnen je hartritme en de conditie van je hart bestuderen en kunnen je vertellen of er sprake is van een ablatie of iets anders.

ablatie

De behandeling van een ablatie

Er zijn veel verschillende soorten hartritmestoornissen. Artsen onderscheiden er een aantal en doen dat op basis van het soort aritmie, de oorsprong ervan en het tempo. Het doel van de arts is dan ook zorgen dat het hart weer in het juiste tempo loopt. Bij ablatie wordt er een operatie uitgevoerd door middel van een katheter die via de bloedvaten in het hart wordt gebracht. Met behulp van elektroden of ballonnen wordt een groepje hartspiercellen weggebrand of juist bevroren. Dat gebeurt precies op de plek waar de stoornis is ontstaan. Als je namelijk dat groepje zellen aanpakt dan kun je ervoor zorgen dat de hartritmestoornis verdwijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *